Fläckar på kläderna kan tyda på att du har en hög intelligensnivå

Vi känner alla till någon som inte kan gå ut för att äta utan att kladda ner åtminstone ett plagg. De kan till och med ha ett speciellt, fläckdöljande, plagg som de tar på sig när det vankas restaurangbesök.

De vet således att de kommer att tappa något på kläderna, men det händer liksom ändå. Du kanske skrattar åt denne vän, men visste du att fläckar på kläderna faktiskt kan ses som ett tecken på hög intelligens?

Många av er undrar säkert hur det kan ses som ett bevis på intelligens att vara en sölpelle. Hör du till kategorin som ofta får fläckar på kläderna, nickar du garanterat redan instämmande till denna text och har antagligen alltid sett ketchupfläckar som en intelligensmedalj.

Det kan vara lätt att känna sig som ett barn när man fläckar ner kläderna och måste springa iväg och göra rent dem. Självklart försöker vi undvika att det händer, men oftast är det bara en tidsfråga.

Varför säger då vetenskapen att fläckar är ett tecken på intelligens?

Det finns skillnader mellan hur en intelligent människa använder sin hjärna jämfört med en ointelligent människa. Tänk till exempel på allt som händer när du lyfter ett glas mot läpparna:

Din hjärna går då in i ett kalkyleringsläge där den bland annat tar hänsyn till faktorer som avstånd till munnen, hur mycket glaset väger och hur fort det ska transporteras till läpparna. En intelligent människa har däremot andra saker att tänka på och glaset blir således inte prioritet nummer ett.

Steve Johnsson, som ledde studien, säger ”Ju mer oorganiserad din hjärna är, desto mer intelligent är du”. Således handlar det inte om att vara klumpig eller klantig. Du prioriterar helt enkelt andra och viktigare saker i din hjärna och då blir drycken sekundär.

Fläckar kan vara både genanta och irriterande och medför ofta merarbete. MEN – När du inser att det hela handlar om hög intelligens blir det säkert lite lättare att hantera och du kan sträcka lite extra på dig nästa gång du får en ketchupfläck på tröjan.

Vissa påstår dock att detta är fake news, men vi med fläckiga kläder vet naturligtvis bättre 🙂

Relaterat innehåll