Åtta regler för katter som ofta efterlevs till punkt och pricka

1. Dörrar:

Tillåt inga stängda dörrar i något rum. Ställ dig på bakbenen och klös lite på dörrkarmen om du vill få den öppnad. Du kan också sträcka dig in under dörren och försöka få tag på något med klorna och dra det till dig. Om du får tag på något av siden brukar reaktionen från människorna bli ögonblicklig.

Då dörren väl är öppen behöver du nödvändigtvis inte gå in igenom den.

Då du har fått en ytterdörr öppnad, stå gärna halvvägs ut och tänk på allt mellan himmel och jord. Detta är väldigt viktigt då det är kallt ute, då det regnar eller snöar, eller då myggsäsongen är som värst.

Svängdörrar måste undvikas till varje pris.

 

2. Gång:

Dyk så ofta och så nära som möjligt in framför människorna när de går. Särskilt effektiva ställen att göra detta är:

 1. Då de går upp på morgonen. Denna övning hjälper människorna att förbättra sin koordination.
 2. I trappor, gärna då de går och håller något i famnen;
 3. I mörkret.

 

3. Fåtöljer och mattor:

Då du känner att en hårboll är på väg upp bör du leta upp en soffa eller fåtölj att hoppa upp på. Om du inte hinner till något utav dessa går en orientalisk matta lika bra. Om det inte finns någon sådan i närheten är skor, badrumsmattor eller huvudkuddar bra substitut.

 

4. Badrum:

Gå alltid med gäster in i badrummet. (Se regel I.) Du behöver inte göra någonting, bara sitta och titta på.

 

5. En hjälpande tass:

Om en utav dina människor är upptagen med något och den andra inte gör någonting bör du ackompanjera den upptagna. Detta kallas ”att ge en hjälpande tass”; människorna kallar det ”vara i vägen”.

De följande reglerna är enbart då du vill ge ”en hjälpande tass”:

 1. Då du övervakar matlagningen bör du sitta strax bakom kockens vänstra fot. Chansen är då stor att du blir trampad på, och därigenom upplockad och tröstad.
 2. Då din människa läser en bok ska du försöka komma in under hans eller hennes haka, alltså mellan ögonen och boken, såvida du inte kan lägga dig på själva boken, vilket är det allra bästa.
 3. Då din människa håller på att sticka något eller sitter och skriver något kan du helt enkelt lägga dig mitt på arbetet. Försök hitta en ställning som hindrar så mycket som möjligt av arbetet. Låtsas sova, men då och då kan du ”vakna till” och daska till pennan eller stickorna med tassen. Människan kommer säkerligen att försöka locka bort dig eller distrahera dig, men det ska du bara ignorera. Målet är att vara i vägen så att människan inte kan arbeta. Och vad din människa än säger till dig så är broderidukar och stickningsarbeten perfekta hammockar.
 4. Då människorna ska betala sina räkningar (månatlig aktivitet), göra sin deklaration eller skriva julkort (båda en årlig aktivitet) ska du också hjälpa till. Du kan börja med att sitta på de papper som människan behöver för att kunna utföra arbetet. Då du knuffas bort därifrån kan du sätta dig längst ut på bordskanten och titta ledset på människan. När arbetet fortskrider kan du rulla runt bland pappershögarna och sprida ut pappren så gott det går. Då du knuffas undan för andra gången kan du börja knuffa ner pennor, suddigum och enstaka papper från bordet med tassen. En i taget.

 

6. Leksaker

Alla små föremål är potentiella leksaker. Om en människa försöker konfiskera det bevisar det bara att det är En Bra Leksak. Spring genast in under sängen med den. Se passande uppbragt ut när människan fångar dig och tar bort det. Se alltid efter vart dom lägger det så att du kan lägga vantarna på det senare.

Två pålitliga källor av leksaker är: toalettbord och papperskorgar.

 

7. Mat

För att få energi nog att sova, leka och vara i vägen måste en katt äta. Själva ätandet är dock bara halva nöjet. Den andra halvan är att skaffa sig maten. Katter har två metoder att skaffa mat:

 1. Att övertyga en människa att du svälter och att du måste få mat NU
 2. Att jaga den själv. Här följer riktlinjer för anskaffning av mat:
  – När människorna äter, se till att din svanstipp hamnar på deras tallrikar när de inte ser.
  Ät aldrig mat från din egen skål om du kan stjäla något från bordet.
  – Drick aldrig från din egen vattenskål om en människas glas är fullt nog att dricka ur.
  – Om du skulle fånga något själv utomhus, är det bara artigt att försöka lära känna det. Insistera – din mat är vanligtvis inte lika artig och kan försöka fly.
  – Rester från middagen är delikatesser som människorna oturligt nog inte gärna släpper ifrån sig. Det är emellertid under en katts VÄRDIGHET att direkt tigga, som vissa lägre livsformer, t ex hundar. Det finns dock många tekniker för att säkerställa att människorna inte glömmer bort din existens. Dessa innefattar, men är inte begränsade till; att hoppa upp i knät på den mest lättpåverkade människan och spinna högljutt; att lägga sig på tröskeln mellan köket och matrummet; Envetet stirrande; sno sig mellan benen på de som äter samtidigt som du jamar klagande.

 

8. Sovdags:

Sov alltid på människan. Om ni är två (eller fler) katter så välj att sova på den människa som avger mest värme. Han/hon kommer att vrida och vända på sig, men ert antal och er enträgenhet kommer att hålla dem fastnaglade i en och samma position hela natten.

Relaterat innehåll