Studie bekräftar: Äldre som tar hand om sina barnbarn lever längre

Forskare har nu avslutat en studie som bekräftar att mor- och farföräldrar som då och då passar sina juveler till barnbarn lever längre än de som inte gör det. Det är glada nyheter för mormödrar och farfäder överallt, för att inte tala om alla föräldrar som behöver en paus!

Mormor med barnbarn
Mormor kramar sitt barnbarn. Källa: Red or Blue

Studien visade att de äldre barnpassarna på något sätt verkade ha hela 37 procents lägre risk för att dö i förtid än de som inte hade något att bry sig om (Källa: NHS).

I studien deltog 516 äldre tyska medborgare och av dessa tog 80 procent regelbundet hand om sina barnbarn. Man kom alltså fram till att dessa seniorer levde längre.

Det här är ju helt fantastiska nyheter, så ring din mamma eller pappa nu och be dom att passa barnen!

Mor- och farförälder med barnbarn
Barnbarn är det bästa som finns! Källa: Kitchen Fun

Varför lever man då  längre av att passa barnbarn?

Forskarna kan ännu inte helt förklara varför den minskade dödligheten bland äldre som passar sina barnbarn uppkommer. De tror sig veta med säkerhet att dödligheten minskar, men de har mer eller mindre fått gissa sig till ”varför”. De har dock en bra teori kring detta.

Teorin är som följer: Tiden som spenderas med barnbarn skapar en känsla av syfte, och den hjälper även till att hålla mor- och farföräldrarna fysiskt och mentalt aktiva. Känslan av att kunna hjälpa till och de glädjekänslor som barnbarn för med sig motverkar även stress.

Alla som någonsin varit i närheten av en unge nickar nog instämmande till denna teori.

Oavsett ålder är ju barn ett knippe av liv, rörelse och glädje i sin renaste form. Och tänker man efter så är det inte direkt förvånande att denna livsenergi smittar av sig till de som befinner sig i närheten.

Farmor med barn
Farmor kramar barn. Bild: LWA-Sharie Kennedy/Corbis

Uppmuntra dina föräldrar att spendera mer tid med dina barn!

Av många anledningar är det inte ovanligt att många äldre tillbringar mindre tid med sina barnbarn än de önskar. Försök att se det från dina föräldrars sida – Det kan vara utmanande för många mor- och farföräldrar att se sin plats och var de passar in i sina barnbarns liv.

Visst var det här härliga nyheter? 🙂 Dela gärna inlägget så att dina barn och/eller föräldrar får reda på detta!

 

 

Relaterat innehåll