En tänkvärd och rolig insändare om miljötänket då och nu

Alla som gnäller på föregående generations miljötänk borde läsa detta

Jag skulle betala i mataffären nyligen och den unga kassörskan föreslog att jag skulle ta med egna kassar eftersom plastpåsar inte är bra för miljön.

Jag bad om ursäkt och förklarade att vi inte hade det här miljötänket när jag var ung.

Kassörskan svarade att det är problemet: ”Er generation brydde sig inte tillräckligt för att bevara miljön till kommande generationer”. Hon hade förstås rätt i en sak – vår generation hade inte lärt sig miljötänket.

Men vad hade vi på den tiden? Efter långt funderande insåg jag till sist vad vi hade på den tiden:

Istället för alla engångsförpackningar hade vi mjölkflaskor som vi lämnade tillbaka, läskflaskor som vi pantade. Butiken skickade tillbaka dem till leverantörerna, som tvättade dem och återanvände, så de kom till användning många gånger. Men vi hade inte miljötänk.

Vi gick i trappor för vi hade inte hiss eller rulltrappor i alla affärer, skolor och företagsbyggnader. Vi gick eller cyklade till affären för att handla och tog inte bilen varje gång vi skulle förflytta oss några hundra meter. Men kassörskan hade rätt, vi hade inget miljötänk.

Vi tvättade blöjorna för det fanns inga engångsblöjor. Vi torkade våra kläder på linor. Sol- och vindkraft torkade kläderna åt oss på vår tid. Barnen ärvde kläder från sina syskon, inte alltid det senast märket och inte tillverkade av underbetalda arbetare i fjärran östern. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då.

På den tiden hade vi som mest en enda tv eller radio i hemmet, inte en i varje rum. Den hade en liten skärm, ungefär som en näsduk, inte som halva Gotland.

I köket blandade och vispade vi allting för hand. Vi hade inte maskiner som gjorde allt jobbigt åt oss. När vi packade sköra saker i paket använde vi gamla tidningar att skydda dem med. Vi hade inte bubbelplast eller styrénkuddar.

På den tiden startade vi aldrig en bensinslukande motor bara för att klippa gräset, vi sköt gräsklipparen för hand. Vi fick motion genom att arbeta, så vi behövde inte gå till ett gym med elmaskiner för att hålla musklerna i gång. Men vi hade inte miljötänket då.

Vi drack kranvatten ur en skopa istället för att använda plastmugg eller köpa drycker på burk. Vi återfyllde våra bläckpennor när bläcket tog slut, istället för att köpa nya hela tiden. Vi ersatte rakbladet i hyveln istället för att kasta hela hyveln, bara för att bladet var slött. Men vi hade inte miljötänket då.

På den tiden åkte man tåg eller buss. Barnen cyklade eller gick till skolan istället för att föräldrarna bedrev egen taxirörelse. Vi hade endast ett eluttag i varje rum istället för ett dussin uttag och förgreningar. Vi behövde ingen dator eller gps som skickade signaler 2 000 mil ut i rymden för att hitta närmsta pizzeria.

Är det inte lite märkligt hur dagens generation beklagar sig över hur slösaktig den äldre generationen var, bara för att vi inte hade lärt oss miljötänk?

Fyrtiotalist med miljöperspektiv

Källa: Något miljötänk hade vi säkert inte

Relaterat innehåll